Spring til hovedindhold

:snowflake: EARLY BIRD: Spar 15% på julefrokosten med koden "JUL24"! Gælder for bookinger i november og december. Skab en gådefuld og uforglemmelig julefrokost! :snowflake:

Searching Availability...

Selvledelse på den moderne arbejdsplads

Selvledelse kom særligt tilbage på dagsordenen, da coronapandemien tog sit indtog verden over. I Danmark mærkede vi bl.a. konsekvensen, da landet i marts 2020 blev lukket ned. Rigtig mange danske arbejdspladser måtte sende deres medarbejdere hjem, og det var især medarbejdere med en hverdag bag et skrivebord, som nu skulle praktisere selvledelse. I dette blogindlæg om selvledelse skal vi dykke mere ned i hvad selvledelse er, hvordan Mystery Makers kan hjælpe med at skabe selvstyrende teams og ligeledes udforske, om selvledelse fungerer i praksis, når man praktiserer det på sin arbejdsplads – os i så fald hvilke faldgruber man skal være opmærksom på. Vores dygtige teamcoaches hos Mystery Makers har mere end 10 års erfaring med at observere toppen af dansk erhvervsliv i vores Escape Rooms og netop derfor ved vi, hvordan de stærkeste og mest effektive teams samarbejder bedst muligt for bl.a. at løse komplekse problemstillinger.

Hvad er selvledelse?

Lad os starte med at kigge på, hvad selvledelse egentlig er, og hvordan det bruges på danske arbejdspladser. Overordnet set er selvledelse en tilgang, hvor medarbejdere påtager sig ansvaret for deres egne arbejdsopgaver, træffer beslutninger og styrer deres egen arbejdsproces. Selvledelse indebærer en høj grad af autonomi og selvstændighed, hvor medarbejderne i høj grad motiveres til at tage initiativ, udvise ansvarlighed og være proaktive i deres arbejde. Det indebærer også evnen til at prioritere, organisere og evaluere ens egen præstation, samt at være selvmotiverende og i stand til at arbejde selvstændigt med minimal ekstern kontrol. Det handler altså i bund og grund om at skabe et arbejdsmiljø, hvor medarbejderen i høj grad “passer sig selv” – både i det åbne kontorfællesskab samt på hjemmekontoret.

Hvorfor er selvledelse vigtigt? 

Selvledelse har mange fordele, som kan lede til mere motiverede medarbejdere og større effektivitet. Derfor har vi samlet en række punkter herunder, hvor du får muligheden for at lære mere om, hvordan du kan anvende og i høj grad få succes med selvledelse på din arbejdsplads. Vi vil altså gerne udforske, hvorfor selvledelse er vigtigt og ligeledes hvorfor det kan være en styrke på en arbejdsplads. 

Hvordan skaber man selvledelse i praksis?

Selvledelse giver øget autonomi og ansvar

Selvledelse giver medarbejderne større autonomi og ansvar for deres egne arbejdsopgaver. Dette kan bidrage til at øge motivationen, engagementet og jobtilfredsheden, da medarbejderne føler sig mere inddraget og har større indflydelse på deres arbejde.

Selvledelse skaber højere produktivitet og effektivitet

Når medarbejdere har mulighed for at træffe beslutninger og tage ansvar for deres arbejde, kan det føre til øget produktivitet og effektivitet. Selvledelse giver mulighed for en hurtigere beslutningstagning, fleksibilitet og tilpasningsevne, hvilket kan resultere i bedre resultater for virksomheden.

Selvledelse giver plads til styrket innovation og kreativitet

Selvledelse skaber et miljø, hvor medarbejdere opfordres til at tænke kreativt og ligeledes komme med nye ideer og løsninger. Ved at give medarbejderne frihed til at udtrykke deres kreativitet og udforske innovative tilgange kan virksomheden drage fordel af deres unikke perspektiver og bidrag.

Selvledelse reducerer behovet for mikrostyring

Når medarbejdere er i stand til at lede sig selv, er der mindre behov for mikrostyring og konstant overvågning fra lederens side. Dette frigør tid og ressourcer for både medarbejdere og ledere, som kan fokusere på mere strategiske opgaver og udviklingsinitiativer.

Selvledelse skaber udvikling af kompetencer og vækst 

Selvledelse giver medarbejderne mulighed for at udvikle og forfine deres kompetencer. Når de tager ansvar for deres egen læring og udvikling, kan de tilegne sig nye færdigheder, udfordre sig selv og vækste professionelt.

Hvordan skaber man et selvstyrende team? 

Det lader til at selvledelse på mange måder er vejen frem på moderne danske arbejdspladser, men hvordan kan man som arbejdsplads være med til at skabe et selvstyrende team? Det giver vi en række gode råd til herunder.

1: FOKUSER PÅ KLARE MÅL OG FORVENTNINGER

Definér tydelige mål og forventninger for teamet, så alle er på samme side og ved, hvad der skal opnås. 

2: SKAB TILLID OG AUTONOMI

Byg et tillidsfuldt arbejdsmiljø, hvor medarbejderne føler sig trygge ved at træffe beslutninger og tage ansvar. 

3: FREMME ÅBEN KOMMUNIKATION OG SAMARBEJDE

Skab en kultur med åben kommunikation, hvor teammedlemmerne er opmuntret til at udtrykke deres ideer, give feedback og løse problemer sammen. 

4: UNDERSTØT LÆRING OG UDVIKLING

Skab en læringsorienteret kultur, hvor medarbejderne opfordres til at udvikle deres færdigheder og vokse professionelt. Tilbyd muligheder for træning, mentorordninger eller videnudveksling internt i teamet. 

Mystery Makers kan hjælpe dig med selvledelse 

Selvledelse kan for mange fremme et engagement, en kreativitet samt mere effektivitet hos medarbejderne. Det kan ligeledes skabe en mere dynamisk og fleksibel arbejdsplads, hvor medarbejderen i højere grad kan føle en frihed under ansvar. Hos Mystery Makers kan vi med vores Teamudvikling identificere jeres teams individuelle styrker og på den måde hjælpe jer til at blive et selvstyrende team. Kontakt os allerede i dag og lad os tage en uforpligtende samtale om, hvordan en dag med Teamudvikling kan styrke jer!

TILMELD DIG
VORES NYHEDSBREV

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få spændende nyheder og tilbud fra Mystery Makers.
  • Telefontider:
  • Man-tors

    10:00-16:00

  • Fredag

    10:00-15:00

  • Lørdag

    10:00-14:00

Mystery Makers
Grønningen 15
1270 København K
CVR-NR. 36 91 29 01